Alapanyagaink

Tej

Friss tejünk egyenesen a Hétforrás Birtokról érkezik hozzánk. A Hétforrás Birtok prémium minőségű tejet és tejterméket előállító családi gazdaság.

Kézműves termékeik adalékanyagot, cukrot és tartósítószert nem tartalmaznak. Saját, legeltetett, hagyományos tartású teheneik tejét palackozzák illetve dolgozzák fel, ezzel a természetes tartástechnológiával a mai hivatalos átlagnak fele a tejhozamuk /napi 800-1000 kg/. Ennek háromszorosa a tartási költségük, de egyedül így tudják biztosítani a termékük prémium ízvilágát és a kiemelkedő biológiai mutatóit.

Hőkezelt házi tehéntejükről érdemes tudni, hogy sokféle természetes aromát tartalmaz /NATURA 2000-s tájvédelmi területen legelnek évszaknak megfelelő vadvirágokat és gyógynövényeke. Ökológiai takarmányuk: lucerna- és szénabála, abrak: kukorica, búzadara, napraforgó. Hozamnövelő adalékanyag nem kerül a takarmányba. Hormonkezelést nem alkalmaznak. A már kifejt tejből nem kerül ki szeparálás útján a természetes állati zsiradék, és a helyébe nem kerül növényi zsiradék. Tartósítószert, adalékanyagot nem tartalmaz.

Sajtok

ZSENDICE & BÜKKI SAJT

A 2005-ben alapított sajtkészítő vállalkozás és a Bükki Sajt célja a régi idők sajtkultúrájának folytatása, minőségi természetes termékek előállítása. “A Bükki Sajt termékei mellett más kiváló magyar termelők,mint például a Dunaharaszti Paraszt Sajt, a Maszlik családi gazdaság vagy a Zempléni Kézműves Sajt Manufaktúra munkáját is szeretnénk megmutatni. Emellett kiemelt célunk, hogy felkutassuk a hasonlóan kiemelkedő minőségű hazai termékeket és tovább bővítsük kínálatunkat.”

A Bükki tanya területe: a Bükki Nemzeti Park határán található. A 400-450 m magas hegyvidéki legelő a Bélkő délnyugati lábánál található Darázskőbánya területe. A dél-alpok mikroklímájával megegyező terület gyógynövényekben gazdag, melyen a Mónos patak tiszta karsztvize folyik át, így biztosított az állatok folyamatos vízigénye. A legelő biológiai tartalma az érlelet sajtokban tökéletesen érezhető.
Hegyvidéki sajtmanufaktúránkban saját termelésű kecsketejből és az üzemhez tartozó hegyvidéki magyartarka tehéntejből a magyarok erdélyi sajtkészítő kultúrájának alapjait tanulmányozva, és ezeket a tradicionális technológiát alkalmazva készítik sajtjaikat. Szezonálisan különböző sajtkülönlegességeket készítenek, melyben a tökéletesség és a változatosság elérése a cél. Tufapincében érlelt faszenes sajtnak a Bükkben található faszénégetők jelenléte adta az ötletet.

Liszt

BÖZÖDI ALAKOR

Az alakor egy hazánkban kevésbé ismert gabonaféle, amit egyszemű búzának is szoktak hívni, habár a búzának rokona csak, nem a közvetlen őse. A modern búzákhoz képest sokkal könnyebben emészthető, magas D-vitamin tartalommal rendelkezik és szinhidrát tartalma is alacsony.
Az alakor liszt Trungel László gazdálkodótól jön, aki maga termeszti, hántolja majd őrli a gabonát. A gazda vegyszermentesen gazdálkodik. László maga is kíváncsi volt, hogy van-e bármilyen szermaradvány a lisztjében, ezért bevizsgáltatta a lisztet a NÉBIH-nél. Az eredmény: 0 szermaradvány!

MANTLER LISZTEK

Az alsó-ausztriai Waldviertel negyedből érkeznek hozzánk a Mantler család adalékanyag mentes lisztjei. A Mantler család évszázadok óta termeszti és őrli jó és állandó minőségű gabonáit, elsősorban a búzát és rozst.

ARTIZÁN BL80 LISZT

Artizán BL80-as frissen őrölt, kiváló minőségű kenyérliszt, mely kisebb kiszerelésben polcainkról is elérhető.

Zöldség

A friss zöldség és gyümölcs naponta érkezik a szomszédos
Lehel téri piacról.​

Húsáru

Minőségi húsáruinkról a Szatmár Dry Cured gondoskodik.